Representatives from the industry, the authorities as well as from the medical and scientific fields are presenting the most pressing questions on food allergens at this conference. These include how to deal with clinical aspects and consumer safety, regulatory aspects and scientific matters, as well as industry practice and analytical approaches.
The FAO/WHO Expert Consultation on Risk Assessment of Allergens from 2020 to 2023 was tasked by Codex and proposed a comprehensive overhaul of the way allergens are managed globally. Starting with a review of the criteria for priority allergens and the current list, it identified Reference Doses for those allergens, guided by a clear and transparent food safety objective and following a defined scientific analysis. The Consultation then addressed the application of those Reference Doses in the management of allergens, with an emphasis on Precautionary Allergen Labelling, but also considering how they could help the definition of exemptions from allergen labelling.
The conference brings together representatives from regulatory and industry backgrounds, as well as political decision-makers to discuss about the FAO/WHO Initiative on food allergen risk assessment and the main conclusions and implications of the Expert Consultation’s work. It keeps track of clinical aspects, advances in food analysis and their suitability as well as on recent developments in risk assessment, risk management and risk communication.
Another hot topic at the moment is the new use of existing proteins and existing proteins being processed in new ways and moreover, we are looking at emerging allergens from a number of perspectives.
Would you prefer to join on-site in Cologne? Then you can find further information here.
Food allergy – clinical aspects
Food industry allergen risk assessment approaches
Competent authority/consumer perspective on risk assessment
FAO/WHO initiative on food allergen risk assessment
Risk management and communication
Monitoring, analytical methods and their suitability
Professionals working in the fields of:
Sectors taking part:
Picture Credit: © incomible – istock
Timings are in Central European Time CET.
Bert Pöpping, FOCOS, Germany and Food Orbit, Portugal
Kirsten Beyer, Charité – Universitätsmedizin Berlin, Germany
Simon Flanagan, Mondelēz Europe, UK
Neil Buck, General Mills, Switzerland
Philippe Delahaut, Scientific Committee at the Belgian Federal Agency for the Safety of the Food Chain (FASFC), Belgium
Jan Eliëns, The Netherlands Food and Consumer Product Safety Authority (NVWA), The Netherlands
Liljia Polo-Richards, Allergy Companions, UK
Mindy Dulai, Food Standards Agency (FSA), UK
Kang Zhou, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Italy
Paul J. Turner, Imperial College London, UK
A round-table discussion, with views from around Europe
Patrick O’Mahony, Food Safety Authority of Ireland (FSAI), Ireland
Timings are in Central European Time CET.
Bert Pöpping, FOCOS, Germany and Food Orbit, Portugal
Jasmine Lacis-Lee, Allergen Bureau, Australia (virtual presentation)
Ylva Sjögren Bolin, Swedish Food Agency, Sweden
Hans-Ulrich Waiblinger, State Institute for Chemical and Veterinary Analysis of Food (CVUA) Freiburg, Germany
Linda Monaci, Institute of Sciences of Food Production – National Research Council of Italy (ISPA-CNR), Italy
Maxime Gavage, CER Groupe, Belgium
Kitty Verhoeckx, Utrecht University, The Netherlands
Teilnahmepreis: € 1.195,00 zzgl. MwSt.
Im Teilnahmepreis sind folgende Leistungen enthalten:
Vertreter:innen einer Behörde oder einer öffentlichen Hochschule erhalten einen ermäßigten Teilnahmepreis von € 695,00 zzgl. MwSt. (Nachweis per Fax oder E-Mail erforderlich). Der Sonderpreis ist nicht mit anderen Rabatten kombinierbar.
Gruppenrabatt
Bei gemeinsamer Anmeldung aus einem Unternehmen erhalten die dritte und jede weitere Person 15 % Rabatt.
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Die Teilnahme an unseren Online-Veranstaltungen können Sie bis zu 1 Woche vor Veranstaltungsbeginn kostenfrei und ohne Angabe von Gründen schriftlich stornieren. Bei späteren Stornierungen sowie bei Nicht-Login zur Online-Veranstaltung können keine Teilnahmegebühren erstattet werden.
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Eine Ersatzperson können Sie jederzeit kostenfrei benennen.
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Zum Preis von 295,00 € zzgl. MwSt. können Sie alle Vorträge als pdf zum Download bestellen. Sie erhalten dann einige Tage nach der Veranstaltung die Zugangsdaten zum Downloadbereich unserer Website. Dort finden Sie alle Vorträge in digitaler Form (die Zustimmung der Referent:innen vorausgesetzt) und in der aktuellsten Version.
Sabine Mummenbrauer
Inhalt und Konzeption
+49 231 75896-82
smummenbrauer@akademie-fresenius.de
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Danielle Sörries
Organisation und Teilnehmermanagement
+49 231 75896-74
dsoerries@akademie-fresenius.de
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03.12. — 04.12.2024, Leonardo Royal Hotel Köln - Am Stadtwald
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